EU & Venstrefløjen
kan man reformere systemet indefra?

Af Clara Berg-Jensen & Signe Hansen | 26. maj 2019 | Artikel​Har du en holdning til Danmarks medlemskab i EU? Er du vred, glad eller ligeglad? Hvad vil EU overhovedet sige, og hvad betyder det for hverdagen? Hvorfor er Brexit godt, dårligt, overhovedet vigtigt? Skal vi i Danmark gøre kunsten efter, når cirkusforestillingen gik så grueligt galt? EU er en svær størrelse, der er svær at gennemskue, så yellow bean er taget til debat på Kapelvej 44.

illustration af Yan Yan R. HansenIkke mange drister sig til at stille spørgsmål ved Danmarks medlemskab af EU. Ofte er svaret på EU kritik blot hån og spot. Det synes at være en indforståethed og selvfølgelighed om Danmarks deltagelse i EU. Men ikke alle på venstrefløjen vil købe sig ind på EU’s værdier, som de mener er dybt kapitalistiske, udemokratiske og usolidariske.


Konfront, som er en platform for og af den radikale venstrefløj i Danmark, inviterer en onsdag i april til debat med Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU og Eva Milsted Enoksen fra Enhedslisten. Her skal vi diskutere venstrefløj, EU-modstand, Daxit og problemerne ved Danmarks medlemskab i EU. Kan man reformere EU indefra, og hvad vil det sige at løsrive sig fra EU?


Uden for står folk og hænger ud, ryger hjemmerullede smøgere og ligner nogen som hører hjemme her ved de grafitimalede mure. Inden for fås kaffen eller colaen på donationsbasis. Både unge og gamle er mødt op, for vi har hørt, at der snart er EU parlamentsvalg. Noget der ellers ikke høres meget om i medierne.


Den aften på Kapelvej 44 er den kollektive holdning klar: EU er noget at være modstander af.


Begge kandidater ser EU som en institution, hvis altoverskyggende formål er at drive kapitalismen frem, hvorved øget kapital og vækst bliver prioriteten i alle spørgsmål. Det betyder, at krav om bedre arbejdsforhold, mere ambitiøs klimakamp og solidaritetsarbejde kun kan komme i betragtning, hvis det samtidigt bidrager til at få de økonomiske hjul til at køre rundt – hvilket det sjældent gør. “EU begrænser vores mulighed for at lave velfærd og demokrati” udtaler Eva Enoksen.


Ifølge begge parter er vi i den ideelle verden ude af EU – et system, som du hvis du er under 68 år ikke har fået chancen for at stemme om og derved få medbestemmelse. Ifølge Enoksen og Kari skal vi på sigt ud af EU, da det undergraver demokratiet, fordi det ”overruler” medlemslandenes ønsker, hvis det ikke skaber profit. Eksemplet er EU’s mulighed for at stoppe partiernes ambitioner om at gå forrest i klimakampen, hvis det svækker handelsaftalerne landene imellem.


“Vi vil ideelt gerne ud af EU, men vi skal have et forpligtende samarbejde i Europa” kommer det fra Enoksen. Hertil tilføjer Rina Ronja Kari Europarådet som et alternativ til EU, hvilket hun mener er et mere demokratisk og solidarisk organ, hvilket blandt andet står bag oprettelsen af den Europæiske menneskerettighedsdomstol. Det europæiske samarbejde skal bygges på solidaritet, respekt og tro på folket. “god forandring skabes nedefra” og der er også derfor Kari mener, at det er hendes opgave som politiker at skabe rammerne for folkelig politisk indflydelse.


Det er vigtigere end nogensinde at kunne løse problemer på tværs af grænserne, og det er værd at overveje hvad den mest demokratiske, fair og effektive model er til blandt andet at løse klima- og flygtningekriser. Vi kan i hvert fald konkludere, at EU ikke er til at komme uden om. Danmark er dybt influeret af de valg der bliver truffet i Bruxelles, og vi bliver nødt til at forholde os til hvad vi vil med et Europæisk samarbejde. Indtil videre fortsætter Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten kampen for et mere demokratisk, nært og solidarisk EU ved at kæmpe mod systemet indefra.find os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle