et blik ind i et grønt fællesskab





Af Clara Berg-Jensen & Signe Ai Jing Rodkjær | 15. september 2019



Mine og dine forbrugsvaner sidder vi stædigt på. Vi går i det nærmeste supermarked og køber, hvad vi er vant til. Køber noget billigt, hurtigt og lækkert. I en travl hverdag tænker vi sjældent nærmere over, hvorfor vi køber som vi gør, og om der mon er andre alternativer til vores indkøb.


Men på taget af et gammelt bilauktionshus på Æbleøgade i København spirer netop et sådant alternativ. Det er ØsterGRO, som yellow bean møder en lun tirsdag i maj. Livia Urban Swart Haaland, den ene co-founder af taghaven kommer smilende imod os inde fra "drivhuset". Vi planter taskerne, mens hun fortæller om planter, fællesskab og grønne visioner.





På det 600 kvadratmeter store tag, viser Livia os rundt blandt bedene, der er tætpakket af planter og blomster, og som endda rummer egen hønsegård, bifarm og økologisk spisested. Ved et stort fennikelbed knækker hun et par spændstige stængler af, så vi kan smage de saftige grønne lakidsstængler.

For Livia handler byhaverne om at skabe viden, fællesskab og glæde i og for natur og fødevarer. ”Det handler om at give os bymennesker en jordforbindelse. Byhaver og byfarme kan bidrage til at give en forståelse, oplevelse og begejstring over, at vi deler den her klode med en masse mennesker, men også med en masse andre væsener.”


Og der er netop denne begejstring for fællesskab og symbiose med jorden, Livia håber kan få folk til at indse, hvad det er vi har og deler og hvor vigtigt, det er at passe på.


Naturen er et evigt kredsløb, men det bliver ikke ved med at give, hvis vi ikke giver igen. ”Vi har nogle ressourcer, og vi kan vælge at opbruge dem, til der ikke er mere, eller vi kan vælge at bruge dem på en måde, hvor vi giver igen, og de bliver ved med at være der”

En tankegang, som for mange måske både virker ”flippet” og idealistisk, men som Livia tror på sagtens kan sameksistere i en kapitalistisk tankegang. Ligesom natur og mennesker ikke behøver at være opdelt, står indre værdi og materiel værdi heller ikke nødvendigvis i modsætning til hinanden.

”Vi tænker på værdi som penge og ikke værdi som ressourcer” siger Livia og fortsætter ”Det har aldrig været vores mission, at vi skulle ernære os selv inde i byen med hvad der bliver dyrket på tage og i baggårde. Byhaven skal give en forståelse for den større sammenhæng, og om hvordan mad bliver produceret. Når man oplever den energi, det tager at producere noget, så finder man ud af, at det ikke giver mening at grøntsager er så billige i supermarkedet”





De første spirer på projektet startede i 2014 hvor Livia Haaland sammen med Kristian Skaarup og Sofie Brincker startede ØsterGRO, en taghave på Østerbro. I år 2018 udvidede de med konceptet FællesGro, som er baseret på ideen om fællesskabsstøttet landbrug, måske bedre kendt som Community Supported Agriculture (CSA), som er et koncept, der de sidste par år er kommet snigende fra storbyer rundt om i verden. Et koncept som, ifølge Livia Haaland, er et fantastisk bæredygtigt alternativ til det konventionelle landbrug.


Det er en model hvor man køber en andel af høsten på forhånd, hvorefter landmanden trygt kan producere afgrøderne, med en forsikring om, at det hele bliver afsat. Livia Haaland beskriver, hvordan det fra landarbejderens synsvinkel betyder at ”alt jeg putter i jorden, har jeg allerede sikret afsætningen på. Jeg putter ikke nogle frø og planter i jorden, som jeg ikke er sikker på, at når de er høstklar, så står der også nogle glade aftagere til dem som kan spise dem når de er friske”. CSA giver altså mulighed for at tage et fælles ansvar for, at produktionen går i en mere bæredygtig retning, og at landarbejderens forretningsmodel er bæredygtig. “


Hvis man ikke har den sikring som CSA giver, så står man måske med nogle grøntsager som ikke bliver spist, når de er gode, og så er alt ens arbejde spildt, samtidig med at det ikke kan løbe rundt økonomisk, så det er ligesom den bekymring, man eliminerer i Fællesgro og med fællesskabsstøttet landbrug. "Som medlem får man også glæden af at kende oprindelsen af ens mad, og man får grøntsager som er helt friskhøstede. Det er ellers ret svært at få fingre i” siger Livia, og referer til at markedskulturen jo ikke har vundet indpas i Danmark.





Ud over kendskab til oprindelse og muligheden for at få fat i helt friske, sprøde, duftende økologiske grøntsager, er man ifølge Livia Haaland også en del af den bæredygtige omstilling, hvis man køber ind på den fællesskabsstøttede landbrugs model. “Det man får ved at betale på forhånd er, at man er med til at påvirke, at der bliver dyrket mere jord økologisk. Så hvis man ønsker mere økologi og mere natur i forbindelse med at dyrke afgrøder og mad, så er man direkte med til at sørge for at der kommer mere jord, der bliver dyrket på den måde. Det er jo ret meningsfuldt i sig selv”





fotos: Signe Ai Jing Rodkjær



find os på diverse sociale medier





+45 31 52 31 21



yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle