generation wealth

Af Emilie Zimmer | 13. december 2019 | beets anbefalerDe store glasdøre glider op og på den anden side er der stille, kun med en let summen fra de små grupper af mennesker, der går rundt og betragter billederne på væggene. En ældre dame kommenterer til sin mand: ”Årh, hvor ser hun da betuttet ud” mens de står og kigger på det kæmpe billede som udgør starten på udstillingen. Det forestiller en lille pige med et alvorligt ansigtsudtryk. Hun står sammen med sin mor der bærer en trøje med teksten ”I’m a luxury” og hermed er temaet for udstillingen lagt.


Visuelt af Emilie ZimmerDet er den Amerikanske dokumentarist og fotograf Lauren Greenfield, der har taget både dette og resten af billederne. De er en samling af tidligere projekter, hvor Greenfield har haft fokus på emner som: Pigekultur, celebrities, skønhedsidealer, sexkapital og penge, der nu er slået sammen til udstillingen ”Generation Wealth” som frem til d. 8 marts kan opleves på Louisiana kunstmuseum. Greenfield siger selv om udstillingen: ”selvom jeg kalder værket Generation Wealth, handler det ikke kun om de rige. Det handler om vores stræben efter rigdom, et mål, som samtidig bliver mere og mere urealistisk for mange mennesker (…) I dette værk har jeg undersøgt forskydningen væk fra traditionelle værdier – beskedenhed, sparsommelighed, socialansvarlighed – og i retning af en kultur, der dyrker bling og selvforkælelse.”


Denne undersøgelse består af udtryksfulde billeder med personlige historier, der lige dele fascinerer og chokerer. Vi møder blandt andet Adam på 13 år, afbilledet med ansigtet få centimeter fra en letpåklædt go-go danser, hyret som underholdning til hans egen bar mitzvah. En begivenhed han i øvrigt kan oplyse har kostet et sted imellem 100- og 600 tusinde kroner. udover Adam møder man i udstillingen desuden ”the queen of Versailles” en kvinde der sammen med sin mand har sat sig for at bygge USA’s største hus, som skal forestille intet mindre end en efterligning af selve solkongens palads.

Visuelt af Emilie ZimmerDisse historier er bare få ud af mange, alle med deres individuelle særpræg. Med dette har udstillingen en reality-tv faktor over sig. Den er præcis chokerende, seværdig og foruroligende nok til, at ingen vil kede sig som de bevæger sig igennem de mange ærlige portrætter. Greenfield har formået at vise et udsnit af en verden, hvor skønhed og penge er den bedste form for kapital du kan besidde, og hun gør det på en måde hvor man ikke kan lade være med at se med. Det bliver til en form for letlæselig kritik på et samfund som for længst har påtaget sig en ”mere vil have mere” mentalitet, en kritik som ingen burde være foruden.find os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellowbeanmag@gmail.com

yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle