smid tøjet og gå i teater!

Af Emilie Zimmer | 22. november 2019 | beets anbefalerPå Betty Nansen teatret kan man for øjeblikket opleve forestillingen ”En Skærsommernatsdrøm.” En ægte Shakespeare klassiker, om en affortryllet virkelighed, hvor ingen kan forsvinde og intet kan kontrolleres. Hvordan får man så bedst den følelse ud til publikum? Ifølge Betty Nansen Teatret ved det ultimative kontroltab, nemlig komplet nøgenhed.


Den 14. november inviterede Betty Nansen til en særforestilling med den præmis, at publikum skulle være nøgne under hele forestillingen. Men hvordan virkede dette i realiteten? Vi har snakket med Astrid Frigg Vestereng, 24 år, som var blandt de mange nøgne publikummer, der sammen var i teateret den aften, for at udforske hvad det kunne gøre ved teateroplevelsen at fjerne al mulighed for selviscenesættelse.

Illustration: Emilie ZimmerVæk med tøj og iscenesættelse

”Jeg følte mig mere velkommen, i at vi alle sammen var i en uvant situation og det ikke kun var mig der var det, fordi jeg ikke plejer at være der (i teater) som nogle af de andre måske gør.”


Det gav en anden oplevelse, at alle stod i en ny situation sammen. Især muligheden for at fremstille sig selv som en der hører til, var noget der røg ud af vinduet sammen med tøjet.


”Jeg synes at teateret måske er sådan et sted, hvor jeg kan mærke at jeg ikke er ligeså meget på hjemmebane, fordi jeg ikke er der så tit. Men jeg kan også mærke, at der er mange der er der oftere end jeg er. Derfor føler jeg at jeg ikke altid lige kender spillereglerne. (…) Man måtte fx heller ikke have sin telefon med, så der var ikke noget med at skulle tænke over at se pæn ud på det instagram-billede fordi det hele bare er så pænt ikke. Mindre pænhed i teateret var rart.”


Som at være i svømmehallen

Det lyder altså til at Betty Nansen teatret formåede at skrue godt ned for mulighederne for selviscenesættelse, og dermed også gøre teateret mere tilgængeligt for de mange. For Astrid Frigg lyder det til at betyde mere, at hun ikke kan klæde sig forkert på når hun går i teatret, end at klæde sig på overhovedet. Men man kunne forestille sig at det ikke er alle der har det sådan, for er man mon ikke alligevel mere selvbevidst uden tøj på end med?


”Jeg synes faktisk ikke der var ret meget selvbevidsthed, også fordi alle jo var nøgne så det var lidt ligesom at være i svømmehallen. Det var ikke sådan at jeg tænkte at jeg gjorde noget mega grænseoverskridende. Man skulle lige sætte sig for, at nu er det nu vi gør dette her, og så var det egentlig meget rart. "


Ingen svingende deller og fladmaste numser

Men hvem er så dem der kommer til et arrangement som nøgen-teater? En risiko kunne være at man ekskluderer en stor gruppe af mennesker, som føler at de er for langt fra samfundets skønhedsnormer. Dette var desværre et punkt hvor diversiteten nok ikke nåede helt op på samme niveau som med omklædningen i svømmehallen. Der var ikke mange svingende deller, fladmaste numser eller i det hele taget kroppe som afviger fra normens skønhedsidealer. Dog overraskede det alligevel positivt at det ikke kun var unge kvinder, som lignende hinanden, der prydede salen den aften:


”Altså der var kun smukke mennesker, jeg så ingen ”grimme” kroppe. Men jeg havde troet det kun var unge kvinder der kom. Men det var mange forskellige, både ældre og yngre og ca. lige mange mænd og kvinder tror jeg”


Så er der noget om galskaben?

Det er spændende at Betty Nansen forsøger at udnytte det specielle som Teaterrummet kan. Ved at skubbe til nogle grænser, har de formået at give folk en mulighed for, at ligge lidt i læ for perfekthedskulturen for en aften. Der er dog åbenbart stadig et stykke vej før alle lige hopper med på at være nøgen i et teater. Men kan man have baby-bio, spise på restauranter i mørke, prøve escape rooms i efterhånden alle storbyer, hvorfor så ikke også gå nøgen i teater? Det virker til at det i sidste ende kan øge mangfoldigheden i stedet for at ekskludere. Astrid Frigg beder om mindre pænhed i teatret, og det synes jeg lyder helt fornuftigtfind os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellowbeanmag@gmail.com

yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle