De sidder på en trone af tomme ord

Af Olivia Krogh Lasborg | 20. juni 2019 | EssayVores sprogbrug er med til at sætte rammerne for os som personer. Når jeg skriver en tekst på mit studie, bruger jeg mit sprog til at sikre, at min underviser vurderer mig til at være kompetent og fagligt stærk. Når jeg taler med mine venner, er jeg med mine ord, med til at opretholde eller skabe ideer om mig som person både ideologisk, fagligt og erfaringsmæssigt.

illustration: Anna Elmsted Brogren & Jacob ClausenMed mit sprog kan jeg inkludere mennesker ved at bruge kønsneutrale eller ikke-heteronormative begreber. Jeg kan tale uden at reproducere racistiske stereotyper eller hadefulde fjendebilleder.


Men med mit sprogbrug kan jeg også distancere mig fra andre. Jeg kan bruge akademisk tunge ord, jeg kan lave lange sætninger eller bruge referencer fra ikke-mainstream kulturprodukter. Vores sprog er konstant i en vekselvirken mellem at være ulighedsskabende eller nedbrydende.


Netop derfor er det vigtigt, at vi konstant er kritiske over den måde, sproget bliver brugt. Sprog ændrer sig over tid - ligesom kunsten, musikken eller maden. Sproget former sig om et samfund, men et samfund former sig også om sproget.


Vi skal ikke acceptere hvis en politiker, underviser eller ven bruger deres sprog til at distancere sig fra os. Hvis de bruger deres ord til at hæve deres egen piedestal. Vi skal ikke acceptere, at de prøver at vildlede os med overflødige begreber eller forvirrende passiv-former. Det er ikke andet end et skyggespil, som mørklægger en tvivl eller uvidenhed. I stedet skal vi tale til dem i øjenhøjde, og lade dem gøre det samme. Vi skal spørge dem, på de mest basale måder vi kender, hvorfor de siger som de gør, og hvad de mener med det. Min erfaring er, at de ofte ikke kender svaret.


På den måde skal vi nedbryde en falsk distance mellem akademikeren og tømreren. Debattøren og borgeren. Underviseren og eleven. Vi skal synliggøre at kompliceret sprogbrug ikke er andet, end en måde, at fastholde samfundets undertrykkende strukturer. Det er en måde for magthaveren, stor som lille, at sidde trygt på tronen - skjult af en selvopbygget autoritet.find os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellowbeanmag@gmail.com

yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle