hvilket grønland?

Af Malu Rosing | 11. november 2019 | essayHvis ikke du har hørt om Grønland før nu, skal du ikke skamme dig - det har langt de færreste i virkeligheden. Sagen er nemlig den, at de danske medier ikke er så gode til at indblande resten af rigsfællesskabet* i dagligdagens presse.


Grønland er verdens største ø og udgør én tredjedel af rigsfællesskabet sammen med Færøerne og Danmark. Det betyder, at både Færøerne og Grønland stadig hører under den danske stat, men at hvert land har sine individuelle ansvarsområder. Men det er ikke spændende nok til at fylde i det danske mediebillede. Nej, i hvert fald ikke før de store børn vil lege, så bliver det først rigtig interessant.

illustration: Iben GadDen amerikanske præsident Donald Trump, udtalte nemlig, at han godt kunne tænke sig at købe øen af is. Kort efter fik nyhedsmedier verden over pludselig øjnene op for Grønland, de danske nyhedsmedier inklusivt. Alle forhørte sig i forskellige politiske partier og kredse, hos formænd og ikke mindst hos statsministeren. Men selv da det handlede om Grønland specifikt, var det de færreste der vendte øjnene mod nord, og grønlænderne måtte igen blot se på fra sidelinjen, mens Danmark kunne få lov til at tale på Grønlands vegne. Efter et par uger, var spotlightet igen slukket, og antallet af artikler vedrørende Grønland dalede gevaldigt. Så var vi back to square one, og i september 2019 lød overskrifterne på de resterende danske artikler:


Forskellige lokalaviser landet over deler artiklen: Grønland: På rejse i Trumps drømmeland


Ugeavisen Svendborg skriver: Svendborg-elever er i Grønland for at se klimaforandringer


Politiken skriver: Forsidehenvisning: Danmark bremser vigtig klimaforskning ved Grønland Og

Dansk ’slingrekurs’ i Grønland har tirret USA


Sidst, men ikke mindst, den gode gamle fortælling om, at Grønland endnu har brug for Danmarks hjælp, skriver Weekendavisen.dk: Pædofili: Grønland burde være nationalt katastrofeområde


Ja, udover at være fåtallige, stråler overskrifterne heller ikke ligefrem af bar lykke. Den eneste overskrift, der har med Grønland at gøre, som Grønland i sig selv, fylder små 10 minutter af En time med Weekendavisen af Martin Krasnik, og handler om hvordan næsten hvert tredje barn i den Nordgrønlandske by Tasiilaq har været udsat for overgreb. Ellers spilles der hellere på, at klimaforandringerne smelter Grønland, og at Donald Trump ved hvad Grønland er. Landets indbyggere, kultur og sprog har ikke nogen særlig værdi, eller interesse. Danmark har ikke engang en grønlandskorrespondent.


Så hvis du ikke har hørt om Grønland, behøver du ikke at skamme dig – du har ikke haft meget chance for det.


*Rigsfællesskabet er en ordning der består af Danmark, Færøerne og Grønland. Det indebærer at Grønland og Færøerne hører under den danske stat, men har eget selvstyre.find os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellowbeanmag@gmail.com

yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle