OM AT VÆREet ungt menneske

Af Amalie Winding I søndag 12. maj 2019Min kollega spurgte mig den anden dag, om jeg havde lyst til at skrive en lille tekst om, hvorfor det er så svært at være ung i dag. Jeg svarede med det samme: ja, da jeg tænkte, at det havde jeg da helt sikkert en masse vigtigt at sige noget om – jeg har trods alt en uddannelse som folkeskolelærer og er i gang med en kandidat inden for noget omkring psykologien, som burde kvalificere mig til at sige et eller andet klogt om lige præcis det emne. Tilmed betragter jeg mig selv som et forholdsvis ungt menneske (selvom jeg er ved at runde de sene 20’ere), så jeg har jo noget erfaring at trække på fra min egen verden. Så jeg takkede ja til opgaven og glædede mig til at skrive en masse kloge ord omkring den dér svære ungdom. Super nemt.

illustration: Clara Berg-JensenDa det kom til stykket opdagede jeg hurtigt, at det ikke var så simpel en tekst at skrive alligevel, for hvad pokker ved jeg egentlig om, hvad alle unge mennesker har af problemer? Og hvem tror jeg egentlig, jeg er at udtale mig om, hvad det største problem er for unge mennesker; for uden at lyde for sortseende, er der jo en milliard emner at kunne trække på. Så efter et par forsøg på at skrive om præstationsangst, separationsangst, socialangst, uddannelsespres, spejlingen ved sociale medier, stress, kærlighed, venskaber og andre klassiske temaer, som kan gøre livet kompliceret for et ungt menneske, gik det op for mig, at fællesnævneren ved alle ovenstående vel i bund og grund handler om spørgsmålet om: bare at være.


Om at være i forventningerne til sig selv

Det er min oplevelse, at ungdommen i dag bliver mødt med et krav om, hvordan man skal være ung på den ”rigtige” måde. Du skal udfylde en række bestemte parametre eller kasser: uddannelse, det rigtige job de rigtige venner, den rigtige kæreste, det rigtige liv på de sociale medier, osv., som på den ene eller anden måde giver en ret til at eksistere – altså en ret til at eksistere i verden. Før du har udfyldt et hak ved hver ’kasse’, er du ikke accepteret som et rigtigt menneske. Alle disse kasser udgør den fortælling, som du præsentere andre for, og det er den fortælling, som viser andre, om du er ung på ”den rigtige måde”.


At være et ungt menneske i dag kommer altså med enorme eksplicitte og implicitte krav fra samfundets side om, hvornår du er ’god nok’. Og disse ydre krav manifesterer sig til et indre forventningspres, som i bund og grund medfører, at man kan føle sig fuldstændig handlingslammet og medføre angst, stress og flugt fra ens egne følelser.


Om at være i sit eget værd

Det eneste, som de fleste mennesker jagter er vel ønsket om at blive anerkendt; altså blive set som og mødt som det menneske, som man er. Med alle sine fejl og styrker. Mange jagter et behov for at blive accepteret, og hvem man ønsker accept af burde jo i bund og grund ligge hos sig selv. Slår man ordet selvværd op i den danske ordbog, står der følgende: ”oplevelse af eget værd som menneske”. Dét at være i sin oplevelse af, at man er noget værd, blot fordi man er menneske. Men det at være i og med sit eget selvværd og vide, at man er nok, blot fordi man er menneske, det er noget, som mange unge, jeg møder, har svært ved. Jeg tror, at de fleste stræber efter at være noget i form af et job eller uddannelse, og de fleste glemmer, at det er nok bare at være nogen. Den dér stræben burde vi alle lægge på hylden og huske, at så snart vi hviler i den person vi er, skal det hele nok komme med tiden.

Om bare at være

Så tilbage til spørgsmålet: hvorfor er det så svært at være ung i dag? Jeg mener, at noget af svaret måske kan findes ved, at det er svært blot at være med alt det, som man er. Det er svært at føle, at man er værdig til at blive accepteret ved blot at eksistere i vores verden – uden at skulle præstere, have et perfekt liv på de sociale medier, have tusind venner, have den perfekte kæreste, komme ind på den rigtige uddannelse og alle de dér andre ydre parametre, som opfylder ens fortælling. Jeg tror, at det er vigtigt som ung (eller som menneske generelt) at blive bevidst om, hvilke indre forventninger, bunder i egen lyst og hvilke forventninger bunder i ydre krav? Og først når man har klargjort hvilken måde at være ung på, der er rigtig for dig – først da bliver det lettere at være i sig selv.

Du er noget værd, blot ved at være dig – med alle dine fejl, usikkerheder og styrker.

Du er sgu lige, som du skal være.find os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle