Foreningen Gode Penge vil gøre op med et udemokratisk og ulighedsskabende pengesystem

Af Lars Mourier, Gode Penge | 13. januar 2020 | essayDe fleste mennesker har en forestilling om, at det er Danmarks Nationalbank, der skaber vores penge. Det er også korrekt, at Nationalbanken skaber vores sedler og mønter, men disse udgør i dag kun ca. 5% af vores penge. De resterende 95% af pengene er elektroniske penge lavet af private banker. Disse elektroniske penge er dem, vi bruger hver gang vi betaler med fx betalingskort, MobilePay eller netbank, og er alle skabt af private banker.


For at forstå hvordan private banker skaber penge, og hvilke problemer der er forbundet med det, må vi forstå, hvad der sker, når kunder låner penge i banken. I modsætning til hvad de fleste mennesker tror, så låner banker ikke andre kunders penge videre, men skriver i stedet nye elektroniske penge ind på kundens konto, hver gang der bliver taget et lån i banken. Det betyder, at det i dag er private banker, der i høj grad bestemmer hvor mange penge, der skal skabes, og hvem der skal have lov til at låne dem.

Illustration: Maja Kylling BærenholdtDe fleste private banker har som hovedformål at tjene penge til deres ejere. Derfor vil de gerne skabe penge til formål, hvor de er sikre på, at du kan betale både lån og renter til banken. Hvis du går i banken og ønsker at låne penge til en ny ide, der for eksempel er god for klimaet, er der stor risiko for, at banken ikke vil låne dig pengene. Det er fordi, det ikke er sikkert, at dit nye projekt lykkes, og du derfor ikke kan betale til banken. Hvis du til gengæld vil låne til at købe en bolig, så er der meget større chance for, at banken vil låne dig penge. Det skyldes, at banken har en sikkerhed i din bolig. Hvis du fx mister dit job, og ikke kan betale lånet og renterne til banken, kan de sælge din lejlighed og få pengene på den måde.


Bankerne er specielt glade for at låne ud til boliger i København, da det ofte er nemt at sælge boliger der. Derfor er banken ekstra sikker på, at de kan få deres penge, selv hvis låntageren mister sit job. Der bliver skabt rigtig mange penge til at købe boliger i København, og boligpriserne stiger ofte meget. Faktisk er prisen på en ejerlejlighed i København blevet ca. syvdoblet på de sidste 25 år. Det vil sige, at dem der købte en ejerlejlighed til 1 mio. kr. for 25 år siden, kan tjente 6 mio. kr. helt uden at arbejde. Det skaber meget ulighed, fordi dem der ikke ejer en bolig i København slet ikke har tjent det samme. Boligerne i København er nu blevet så dyre, at det er umuligt for mange mennesker at spare op eller låne til en lejlighed i byen. Det samme sker i andre store byer som fx Århus, selvom priserne ikke er steget ligeså meget som i København.


Foreningen Gode Penge arbejder for at ændre bank- og pengesystemet, så de private banker ikke længere kan skabe penge. Bankerne skal stadig have lov til at låne eksisterende penge ud, men de skal ikke have lov til at skabe nye penge. I stedet skal Danmarks Nationalbank skabe både vores kontanter og vores elektroniske penge. På den måde kan de nye elektroniske penge, der bliver skabt gå til staten, og de kan bruges på vældfærd, grøn omstilling, skattelettelser eller lønstigninger. Altså ting der kommer hele samfundet til gode, og ikke hovedsageligt boligejerne i København.find os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellowbeanmag@gmail.com

yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle