Hvad gør din hverdag mulig under Coronaen?

Tekst af Clara Berg-Jensen | fredag 12. juni 2020 | yellow beets
Hvis der er noget Corona-krisen har lært os, så er det at økonomer, de såkaldte vismænd, olie giganter, aktiemarkeder og banker ikke kan rede vores røv. De vigtige erhverv er i dag dem som tager sig af vores dagligvarer, sælger dem, pakker dem, fragter dem, producerer dem, dyrker jorden. Og vores sundhedspersonale.


De essentielle jobs har tydeligt vist sig at være nogle andre, end dem samfundet belønner med magt, status og penge.

Kilde: ”Everyone is a Worker” af Simon Dybbroe Møller
Hvad gør din hverdag mulig under Coronaen? Du spiser brød med ost. Du vender dig i dynerne. Du taster på computeren. Men hvordan opstod alle disse genstande? Hvordan fandt de frem til dig? Dem der gør dit og mit liv muligt er ofte oversete og næsten usynlige. Vi glemmer dem, som muliggør vores hverdag.


Både menneske og varer er prissat efter den neoklassiske økonomis idyllisering af magt og kapital. Vi har lært at være blinde og fremmedgjorte overfor produktionen. Magtfuld industri og regeringer sørger for, at produktionen af de enkelte dele til den samme vare er spredt ud over hele kloden. Det lægger dermed et tykt slør hen over, hvem den sande håndværker er.


Jeg kigger på min kaffekop, kaffen i koppen, koppen på bordpladen, bordet på fliserne. Du kan fortsætte min tankerække meget længere ud - en fin meditation i at værdsætte alt hvad der har fundet vej ind i vores liv. En meditation i at sende kærlighed og solidaritet til dem, som har vist sig at besidde de essentielle jobs i denne tid.


Videoen ”Everyone is a Worker” af Simon Dybbroe Møller fra kunstportalen DIS satte disse tanker i sving: https://dis.art/everyone-is-a-workerfind os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellowbeanmag@gmail.com

yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle