The bedste trick kapitalismen har fundet på er at overbevise os om at slaveri ikke eksisterer

Tekst af Mads Thunestvedt | Illustration af Malene Bille | mandag 8. juni 2020 | yellow bean klummeHar man set filmen The Usual Suspects kan man måske huske scenen, hvor Kevin Spacey med sit vanlig slimede skuespil siger: “The greatest trick the devil ever pulled was to convince the world he didn't exist”. På samme måde kan man sige om afskaffelsen af slaveriet i løbet af det 18. og 19. århundredes Vesten. Afskaffelsen hyldes, der bygges statuer og skrives bøger, og i Danmark fortæller vi historier og klapper os selv på skulderen over at være det første land, der afskaffede slaveriet. Men graver man bare et spadestik dybere i de globale arbejdsforhold lige nu er slaveriet langtfra afskaffet.


Ifølge organisationen Global Slavery Index lever omkring 40 millioner mennesker i dag som slavegjorte. Det er et tal der langt overstiger antallet af slavegjorte importeret til USA under trekantshandelen, og som trækker tråde i enhver forbrugers klædeskab. For alene USA importerer for 145 milliarder dollars af varer lavet af slaver, hvilket er penge ned i lommen på en hel kæde af mellemmænd - fra H&M til Apple - der alle har det til fælles at de udnytter og frarøver allerede udsatte mennesker.

Man skulle tro at historien ville lære samfundet en ting eller to om udnyttelsen af andre mennesker, og at en form for morale vil sætte ind, der ville forhindre udnyttelsen af andre. Men med den globale kapitalismens sejrsgang, er slaveriet ikke bare flyttet ud af ens sind og flyttet til den anden side af kloden, den har også taget nye former. Derfor kan man stille sig selv spørgsmålet om slaveri blot skal måles i om en person får løn eller ej? eller om definitionen skal bredes ud således, at det også er slaveri, hvis en person af uransagelig årsager ikke kan sige nej til et job? Det første giver slaveejeren rettigheder til at sænke lønnen til et minimum af eksistensmuligheder, mens det andet giver arbejderen ret til at sige nej til et job, uden at skulle frygte for sit liv. Hermed kan der blive gjort op med den store forskel på tidligere tiders slaveri og nutidens slaveri, der blot er et retorisk spørgsmål om ‘friheden’ til at sælge sig selv.


Men måske er det djævlens bedste trick at tro at slaveri ikke eksisterer, det har ihvertfald virket siden slaveriets ‘afskaffelse’.find os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellowbeanmag@gmail.com

yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle