Fordyb dig i risikable rytmer og truende takter

Tekst af Anna Christensen | Illustration af Tidsel van Wittig | 25. april 2020 | yellow beets anbefalerDet er nok de færreste, der vil forbinde en musikgenre som jazz med normbrud, men det perspektiv gør DR’s podcast-serie, Farlige toner, op med. Her beskrives jazzens indtog i Danmark og allerede meget tidligt inde i lytningen, bliver man bevidst om, hvordan ordet ”farlig” skal forstås; for faktisk var jazz banebrydende, da genren tydeligt ønskede et opgør med den klassiske musiks rigide form (der op til dette punkt havde været den herskende form for musik). Jazzen blev for mange et synonym for overdreven løssluppenhed, kønsforvirring eller endda ”sædeligt forfald”.


Jazzen var med andre ord med til at ændre på det tidlige 20. århundredes meget faste rammer og etikette, hvilket bl.a. selve den udenlandske inspiration og ikke mindst opblomstringen af natklubber var klare billeder på. Tilmed blev jazzens karakter og progressive størrelse gjort endnu tydeligere under besættelsen, da den nu stod op imod en ny fjende; nazismen.

Som serien fortæller det, blev Danmark gennem jazzen eksponeret for noget nyt og anderledes, der på mange måder demonstrerede vores egen tilbageståenhed i forhold til mangfoldighed og åbenhed. F.eks. hører man uddrag af anmeldelser af den første koncert i København med et afroamerikansk jazzorkester, der fandt sted i 1925 – blot 20 år tidligere havde man udstillet sorte børn i Tivoli. Uddragene er hård kost med forargelige og utroligt racistiske beskrivelser, men inklusionen af dem er vigtig, idet uddragene klart og tydeligt understreger Danmarks isolation og snæversynethed, samt hvordan jazzen var med til at bane vejen mod en gradvis mere mangfoldig musikscene. Tilmed er det også på sin plads, at aviserne bag anmeldelserne nævnes ved navn.


Serien består af fem episoder à 30 minutters varighed, hvilket gør serien 2,5 timer lang i totalen. Lydmixet er virkelig imponerende. Der veksles mellem korte arkivklip, fortæller og musikindslag på en utrolig flydende måde, der klart udtrykker et gennemført arbejde. Hvis man har interesse for kulturelle opgør gennem historien og samtidig nyder at have hyggelig afslappende jazz i ørerne, så er podcastserien nok et rigtig godt match. Eller hvis man bare er træt af at høre de samme 5 sange på repeat, så er anbefalingen bestemt også egnet til den, der vil udvide sin musiske horisont og trænger til nye (og gerne farlige) toner i øregangene. Lyt med, hvis du tør!


Alle episoderne er tilgængelige på DR’s hjemmeside: https://www.dr.dk/radio/p8jazz/farlige-toner-historien-om-dansk-jazz
find os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellowbeanmag@gmail.com

yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle