mænd, kød og magt: kønsstereotyper på tallerkenen





Af Kezia Lisby | 25. november 2019 | klimaserie del 3



Du kender måske til stereotypen om, at ”rigtige mænd spiser kød.” Det er et udsagn, de fleste kan nikke genkendende til, men det er ikke blot en antagelse. Flere undersøgelser har slået fast, at der ganske vist er en sammenhæng mellem mænd og kød: nemlig at vi opfatter det, at spise kød, som maskulint.


Udover den maskuline værdi, vi tillægger kødet, peger historikere og madforskere også på, at kød historisk set har været associeret med velstand, status og magt.


Men hvad betyder denne treenighed af kød, magt og maskulinitet, i den tid, vi lever i nu? Og i forhold til den krise, vi står overfor? Lad os få den lyserøde elefant italesat: klimakrise og kødspisning er ikke gode venner. Det kan snart anses for almen viden, at kødindustrien med dens størrelse udgør en af de mest miljøskadelige industrier.





Illustration: Maja Kylling Bærenholdt



Dog bliver oksekødet i den store helhed ikke mindre populært af, at medierne viser billeder af den brændende Amazonas regnskov. Også på trods af beviser for, at den nedbrændte jord skal bruges til at dyrke soja, der skal bruges til at fodre køer, der skal spises af mennesker.


Bøffen ender på tallerkenen alligevel, og det maskuline ideal trumfer den videnskabelige meddelelse om, at kød i store mængder hverken er sundt for krop eller klode. Det kulturelle mønster er så indgroet, at hverken videnskab eller medier kan rokke ved det.


Det er hér, det bliver rigtig spændende – for det betyder, at løsningen måske ligger i en ændring af måden, vi taler om kød og kød-fri livsstil på. Lad os pille lidt ved det maskuline ideal. Jeg vil begynde ved superhelte:


Indtil de seneste par år har det været undtagelsen snarere end reglen, at kvinder optrådte som superhelte i mainstream medier. Vi har været vant til at se manden repræsenteret som helten i film, litteratur, og al slags historier. Superheltemanden, der redder familien, byen, ja, endda verdenen, fra jordens undergang. Jordens undergang. Klimakrise. Hvor er den moderne mandlige superhelt, der skal være med til at redde os alle fra at forværre den klimamæssige tilstand, vi står i nu? En tilstand, der betyder at vi skal gøre alt i verden for, at holde den globale temperaturstigning på under 2 grader Celsius. En tilstand, der betyder, at vi skal ændre vores adfærdsmønster og livsstil; herunder spisevaner. En tilstand, der betyder at bare en halvering af kødforbruget kan have en massiv positiv indflydelse.


Hvis maskulin identitet skal forestilles at være koblet sammen med heltemod, og at gå i kamp mod det, der bringer os i krise, hvor er det heltemod så i nutidens klimakrise? Hvorfor får ideen om den maskuline bøf så meget magt over videnskaben? Var det ikke på tide, at det maskuline ideal blev forvandlet til et ideal om at være med til at yde en positiv forskel i klimakrisen? Og at ideen om kød og magt blev til en realisation om forbrugermagt, i stedet for at være underlagt en forældet forestilling om, at man skal spise noget bestemt for at være noget bestemt?


(Det skal selvfølgelig bemærkes, at der også findes kvinder, der ikke vover at give kødet op. Forskellen er, at der her er tale om livsstilsvaner, men ikke om en sammenhæng mellem feminin identitet og kødspisning.)


Naturligvis skal det heller ikke ignoreres, at mange mænd såvel som kvinder har droppet eller stærkt reduceret deres kødforbrug. Antallet af helte, der tager kampen op imod klimakrisen, vokser hver dag - fordi enhver bevidst handling der sætter sig imod et samfundsmønster af tankeløst overforbrug, er en heltedåd.


Så lad os slå ned på idéen om, at en mand kun er en rigtig mand, så længe han spiser kød. Lad os få nogle flere ’mandlige og meatless’ helte ind i kampen. Der venter jer en plads på frontlinjen, side om side med de andre klimabevidste superhelte.





find os på diverse sociale medier





+45 31 52 31 21



yellowbeanmag@gmail.com

yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle