more pigs than people

Af Kirstine Frida Rysbjerg, Hjemvendt fra Soil and Nutrition Conference 2019 på USAs østkyst afholdt af Bionutrient Food Association | 3. december 2019 | klimaserieJeg tog dertil fordi, jeg synes verdens fødevareproduktion er syg.

Jeg tog dertil fordi jeg føler mig afmægtig.

På den danske landbrugsuddannelse undervises vi i landbrugsmetoder, der er ansvarlig for 21% af udledningen af drivhusgasser herhjemme.

I dag skal jeg eksempelvis til eksamen i sprøjtegift, så jeg er certificeret til at sprøjte Roundup som kommende landmand selvom jeg går på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Det er ikke skolens skyld, det er lovgivningen, bekendtgørelsen for landbrugsuddannelse, som dikterer det. Det er et politisk valg, at jeg skal uddannes i at kunne forurene miljøet og gøre mennesker syge.

Roundup er et kemisk uopløseligt middel, der når først det er i vores miljø ikke kan nedbrydes, og derfor er der Roundup i vores drikkevand, mad og kroppe. Roundup forurener vores miljø, nedbryder menneskers cellestrukturer og er med til at gøre os syge.

En af konferencedeltagerne hed Chris, og han spurgte mig:

"But why did you travel all the way to the states for a conference? Isn't Denmark a environmental friendly and climate conscious country?"

"No, Chris, I'm sorry. Denmark doesn't even know what regenerative farming is. In the country we are more pigs than people "

På konferencen blev jeg i krop og marv overbevist om, at løsningen på vores klimakrise og syge fødevareindustri er REGENERATIVT/BIOLOGISK LANDBRUG.

Visuelt: Amaan AmjadFORDI


1. Regenerative landbrugsmetoder kan hive kulstof ud af atmosfæren og lagre det i vores jord, fordi jordens mikroorganismer er VILDE med kulstof til at hjælpe planterne fotosyntese og til opbygning af organisk materiale. Jo mere fotosyntese, desto bedre.

HVIS alle landbrug i verden opbyggede 4% kulstof i jorden, kunne vi vende klimakrisen. Under konferencen så jeg en gård, der fra 2015-nu havde opbygget over 10% kulstof i deres jord.

EN KLIMABONUS er også, at en jord med meget kulstof er en klimakrise-klar jord. Fordi jorden bedre kan holde på vandet, som en svamp, så selvom at vejrskiftene bliver mere ekstreme, vil planterne

ALTID have adgang til vand.


2. Det kan producere fødevare, der ikke bare er tomme kalorier, men reelt indeholder næring. Bionutrient Food Association har udviklet et barometer, så man kan måle den næring, der er i vores mad og se sammenhænge mellem næringsindhold og håndtering af mulden. I nogle af deres studier var der eksempelvis 200 pct. forskel i næringsindhold i gulerødder.


3. "It's not the COW, it's the HOW". Det er ikke køernes skyld, at klimakrisen er som den er. Det er den måde størstedelen af verdens kvægbedrifter er organiseret og håndteret. Med hjælp fra køerne kan vi få verdens ørkenområder regenereret til frugtbare økosystemer gennem holistisk afgræsning. LØSNINGERNE findes. HANDLINGERNE søges.


Jeg skriver det her, fordi jeg søger politisk handling.find os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellowbeanmag@gmail.com

yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle