HVAD TIGER KING KAN LÆRE OS OM CORONA

Tekst af Mads Thunestvedt | Illustration af Malene Bille | 6. april 2020 | KlummeTo ting står tilbage når man kigger tilbage på marts: Den nye pandemiske virkelighed og Tiger King. For mens coronavirussen har lukket os alle inde og lagt gaderne øde, har Netflix dokumentarserien Tiger King foldet en verden ud, der er næsten lige så vanvittigt, som det at mødes og give et håndtryk i dag. Efter at have set Tiger King og fulgt coronaens udvikling fra starten i Kina til resten af verden, bliver man nødt til at sætte spørgsmålstegn ved menneskehedens måde at behandle dyr på. For som tilfældet nu engang vil det, så er både coronavirussen og Tiger King skabt af et misbrug og lemfældig omgang med dyr.


Historien viser med al sin tydelighed, at det er en dum idé at blande ekskrementer, blod og kropsvæsker fra dyr til dyr og derfra menneske til menneske. Sygdom opstår, død opstår, recession opstår, krig opstår. Mere død opstår. Det har stået på WHO’s liste i årevis. Vi er blevet advaret. Alle har hørt om pesten og den spanske syge, og selvom historieundervisningen måske ikke har skænket årsagerne til udbruddet større opmærksomhed, er grunden den samme: Dyr der bliver udnyttet af mennesker.

Så hvorfor er vi så stædige omkring det at bruge dyr til at spise eller underholdes af, når vi ved hvor farligt det er? Det spørgsmål undersøger den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foer i bogen “om at spise dyr”. Foer kommer med et enkelt og rammende svar “fortælling om mad er fortællingen om os, vores historie og vores værdier”. Netop historie og værdier er også den bærende drivkraft i Tiger King, hvor alle de medvirkende kæmper om det spinkle narrativ, om at gøre noget godt for dyrene, selvom det hurtigt står klart at alle udnytter dem på hver deres måde. De har med andre ord, alle værdierne og historien på deres side.


Og det er samme logik der følger, når man forsvarer det at spise dyr. Pludselig får traditioner, kultur og madvaner forrang for vores alles fælles bedste. Og selvom historier om corona har fyldt alle nyhedsflader i over en måned, er der ingen der sætter spørgsmålstegn ved, at Danmark mishandler og slagter over 100 millioner dyr om året. Dyr, der ifølge WHO, på et tidspunkt vil overføre forskellige former for influenza, herunder den nuværende corona.


Det faktum forstår man efter at have set Tiger King, hvori hovedpersonen Joe Exotic ironisk nok opsummerer problemstilling i dannelse af dødelige virusser, når han siger “man saw tiger and the tiger saw a man”


Kilder:

https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/erhvervslivets-sektorer/landbrug-gartneri-og-skovbrug/animalsk-produktion
find os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellowbeanmag@gmail.com

yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle