LAD CORONA BLIVE TIL EN KLIMAKONTRAKT

Af Mads Thunestvedt | 30. marts 2020 | klummeNår coronaen forhåbentligt engang lægger sig og normalen genfinder sig, vil økonomien sandsynligvis være skrumpet, væksten være sat på pause og arbejdsløsheden stige. Som en snart færdiguddannet ung mand i 20’erne er konsekvenserne for den verdensomspændende virus ikke så faretruende nu, som hos andre generationer. Faren kommer formentlig snarere i form af et økonomisk efterskælv, end et sundhedsmæssigt jordskælv. Og det er der nok ikke så meget at gøre ved. Det er de vilkår som skabes af en pandemi, der følger sine egne veje. Det der til gengæld kan gøres noget ved er klimaet.


Vi har de seneste år været vidne til massive protester fra unge for at gøre noget ved klimaet. Måske fordi vi unge i højere grad personligt kan relatere til konsekvenserne af menneskehedens handlinger, så klimakatastrofen ikke virker så abstrakt og fjern. Vi har med andre ord alt at tabe og kun status quo at vinde. Samtidig har vi i de seneste år været vidne til alt fra klimabenægtelse til klimabagatellisering fra flere ældre. Selvom ikke alle ældre benægter eller bagatelliserer klimaet, er det klart at kampen primært tages af de unge. Unge som bliver vegetarer i et uset tempo, nægter at flyve og tænker bæredygtighed ind i næsten alle livets mange valg.

Det er bare ikke nok, at kun unge gør det.


Vi skal derfor have en generationskontrakt, hvor vi hjælper hinanden med de udfordringer vi står over for. Og det kan vi bruge den nuværende krise til.

Når jeg i disse dage forskanser mig inde i min lejlighed, er det i solidaritet med Danmarks sundhedspersonale og mine ældre medborgere . Det er ikke nogen opofrelse, men en samfundspligt vi alle gør og skal gøre. Men når jeg så samtidigt ser mine forældres- og bedsteforældres generation investere i fossil energi, spise røde bøffer til hverdag og flyve jorden rundt på den friværdi årtiers stigning i boligpriser har givet, bliver jeg harm. Harm fordi vi alle passer på jeres liv, men vi føler os ikke passet på, når det kommer til klimaet.


Så lad os lave en aftale: Vi bliver hjemme og gør alt hvad der er i vores magt til at forhindre smitte, hvis i til gengæld gør op med de vaner og investeringer, der kommer til at generere en langt større krise for min generation. Sammen kan vi på den måde bedre overkomme begge kriser.find os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellowbeanmag@gmail.com

yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle