ude af øje, ude af sind

Tekst af Mads Thunestvedt, illustration af Malene Bille | 21. april 2020 | klumme
Som en ivrig avislæser har det ofte undret mig at hele verdens nyheder kunne fylde de 24 sider en Politiken er eller den halve time en TV-avisen tager. Kan jeg lægge avisen fra mig, slukke TV’et og vide mig sikker på, at jeg nu er en informeret borger, der er klar til at tage den demokratiske stafet og diskutere som et oplyst menneske? Eller bliver jeg blot informeret om dagligdags hændelser, som hverken gør til eller fra, og som ihvertfald ikke lever op til mediernes selvbillede som den fjerde statsmagt. Her under coronakrisen er jeg mere i tvivl end før.


De sidste måneders tids mediebillede har nemlig været præget af én ting. Og kun én ting. Corona. Og i sådan en grad at man er i tvivl om, der rent faktisk sker andre ting på planeten Jorden. Politiken starter dagen ud med et “coronaoverblik”, Information har lavet et særligt coronanyhedsbrev og på Eb.dk er der en tikkende coronabombe i deres “live” dækning, der med minutiøse breaking bjælker baldrer alarmer ud til os, befolkningen. Coronaen har i den grad fået smittet mediedanmark.

Men er det fornuftig at køre på en ensporet corona-motorvej, hvor alle andre begivenheder overses, fordi det hele kører så stærkt og man jo skal holde øjnene stift rettet på vejen? Det tror jeg ikke. På trods af coronakrisens omfang, bliver vi nødt til, at få information om verdens gang i behørig afstand til coronaen. Det har vi brug, da vi skal kunne tildele systemer og politik et kritisk øje. For muligheden er næsten for stor til at politikere og diktatorer ikke lige ændrer nogle afgørende punktummer og kommaer i lovteksterne, nu hvor hele verden kigger samme sted hen?


For blot halvanden måned siden ryddede den tyrkiske præsident Erdoğan forsider ved at tilskynde migranter til den græske grænse. Krigen mod Syrien var blusset op igen. Inden da var der også været fokus på hungersnød i Yemen, græshoppesværme i østafrika og ikke mindst alle de raketter, der seneste tid er blevet affyret fra diktaturet i Nordkorea. Men da de færreste har en føling med disse begivenheder, da de ikke findes i vores nationale medier, risikerer vi at ordsproget “ude af øje, ude af sind” bliver en realitet, der kan forstyrre global politik i lang tid fremover.find os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellowbeanmag@gmail.com

yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle