KUNST TIL ALLE MED @lONANDFRIENDS

Af Malu Rosing | 4. december 2019 | interviewLon er 22 år gammel, og bor i København. Til hverdag arbejder hun som tjener på en hyggelig lille café, men når mørket falder på, præger hun byen med sine katteklistermærker og et håb om, at gøre en indsats i kampen mod klimaforandringerne.  


Lon laver gadekunst, også kendt som graffiti. Det var noget hun begyndte på, da hun i sommeren 2019, på sin rejse i Columbia, mødte en anden graffitikunstner. Hun har været bidt af det siden.

Foto af El Rodri, ColumbiaHun fortæller, at graffiti er noget, der altid har interesseret hende meget, men at hun aldrig har haft muligheden for at blive en del af det miljø før.  


• Hvad betyder det for dig, at lave graffiti?  


"Det er en måde at kunne udtrykke sig selv på i et miljø, som måske ikke er accepteret af alle. Men det er tydeligt for alle - alle kan se det på gaden. Det er måske ikke alle, der er enige i det og synes at det er flot, men andre i gademiljøet ser dig, anerkender dig og husker dig, og på den måde kan man danne et fællesskab"  


Lon nævner selv, at det ikke er noget. der er accepteret af alle og er selv meget opmærksom på, hvor hun laver det.  


"Jeg laver for det meste klistermærker, der er lette at fjerne. I tilfælde af, at jeg skal lave noget større, opsøger jeg lovlige vægge, som eksempelvis inde på Christiania, og hvis nu, jeg får trang til at male et ulovligt sted, vælger jeg at gøre det på offentlige steder, hvor det ikke påvirker hverken firmaer eller private personer"Da jeg nævner for hende, at det er ulovligt at lave graffiti, nævner hun, at hun ikke laver det for at gøre nogen sure.  


"Meget graffiti bliver lavet med en politisk holdning og ofte som en kritik mod det samfundsmæssige system, der er gældende. Meget er det er ting vi ignorerer, og prøver at gemme væk. F.eks. på Det Frie Gymnasium står der REFUGEES WELCOME kæmpestort, og det er en problematik mange prøver at gemme lidt væk, så på den måde kan graffitien være med til at åbne nogle øjne op"  


• Hvordan føler du, at graffitien bliver modtaget generelt i det danske samfund?  


"Mange ser det som vandalisme, og det forstår jeg egentlig også godt at mange synes, for der er rigtig meget af det der er grim tagging, som jeg også selv laver engang i mellem." siger hun og griner.

Fotos af Minik Bidstrup, New YorkLon savner selv nogle flere steder i offentligheden, hvor det kan være lovligt at lave graffiti. Hun fortæller, at selv der, hvor det er lovligt, skal man ofte være af en helt særlig kaliber, før man får lov til at male der.  


Jeg spørger hende hvorfor, hun vælger at lave graffiti, på trods af, at det er ulovligt, og der er så mange der mener, det er vandalisme og grimt.  


"Jeg synes det er fedt, når andre har set hvad jeg har lavet, og tager billeder af det, og sender det til mig. Der er flere mennesker fra hele verden, der kontakter mig og vil have tilsendt klistermærker"


Herefter nævner Lon et projekt hun selv har gang i:  


"For mit vedkommende laver jeg 'Save Me'-klistermærker, som er isbjørne, bier og hajer, som er noget jeg gerne vil have fokus på"


Klistermærkerne med ’Save Me’, er nogle klistermærker som Lon har lavet, og som hun sælger, for derefter at donere 20% til en velgørenhedsfond, der hjælper dyr, der er ramt af klimaforandringerne. Det er endnu uvist hvilken. Ydermere har klistermærkerne den funktion at skabe opmærksomhed omkring netop isbjørnene, bierne og hajerne, der er dyr der ligger Lon særligt nær.  


"Jeg vil også gerne være en af dem der skaber en smule provokation, blandt andet ved hjælp af de klistermærker hvor der står 'Save Me' på. Måske kan det åbne nogens øjne op, ligegyldigt om det er lovligt eller ej. Men det er en måde at få det ud på, så alle kan se det. Jeg ved ikke om det gør en forskel, men hvis det gør en forskel for bare én, så er det det værd."  


"Hvis jeg kan få nogen til bare at ændre en lille ting, vil alt det arbejde, der ligger bag, være det hele værd. Hvis det er på gaden, er der flere der ser det, end hvis det bare ligger på internettet, hvor man kan scrolle forbi det, og budskabet kommer mere frem."  


Som afslutning på samtalen spørger jeg hende, om der er noget hun synes. der er vigtigt at fortælle andre, og til det svarer hun:  


"Jeg synes det er vigtigt at få ud til folk, at de ikke altid behøver at se det [graffiti] som grim vandalisme, men måske er der en mening bag det folk laver. Lad være med at stemple det som vandalisme som det første. Se det som et kunstværk.”    


Graffiti er en kunstform der ofte optræder i det urbane gadebillede. Graffitien tilhører alle, og kan være en smuk måde, at få kunst ud til alle på. Det er en kunst der ikke begrænser sig fra andre. Det er gratis, og det kommer altid til at være der.


*Tagging er når man skriver eller maler sit navn, eller sit kendetegn. Det handler om at blive genkendt i gademiljøet.


”Game recognizes game”

• @Lonandfriendsfind os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellowbeanmag@gmail.com

yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle