(tag dig) sammen MOD HADFORBRYDELSER

Tekst af Olivia Krogh Lasborg | Foto af Iben Gad | 6. juni 2020 | yellow bean reportage


D. 2 juni var yellow bean med til at overvære fødslen af en ny bevægelse. En bevægelse, der ønsker at italesætte, synliggøre og destruere de mange hadforbrydelser som lgbtqi+-personer udsættes for. Bevægelsen kalder sig ‘Danmark mod hadforbrydelser’ og er skabt og støttet af bl.a.

Amnesty International Danmark

DareGender

LGBT+ Danmark

LGBT+ Ungdom

Mino Danmark

MIX COPENHAGEN

Sabaah

Sex og Samfund


Bevægelsen sætter sig for, at samle 1000 fortællinger. 1000 fortællinger om hadforbrydelser. Om oplevelser med diskrimination, frygt og overgreb. Disse 1000 historier, 1000 mentale ar, skal overleveres til landets politikere. De skal fungere som en synliggørelse af et omfattende problem. De skal tvinge dem til at tage stilling.


Men hvad er egentlig en hadforbrydelse? Det lyder som et stort ord. Et alvorligt ord. Som noget, man aldrig selv kunne finde på. Som noget ens venner ikke kunne finde på. Eller hvad? Hadforbrydelser er vold og overfald. Det er aggressiv adfærd og det er undertrykkende handlinger. Men der findes også en anden type. En type der måske nærmere skulle kaldes for en aggression. En hadefuld aggression. Og denne type kender du godt. Du har set det ske. Det kan endda være du selv har gjort det, eller at dine venner har. Denne type aggressioner er dem, som ofte sker, uden afsenderen opdager det. Uden de ved, at det de gør er destruktivt og hadefuldt. Det er når man råber, at sin ven er en “bøsse” fordi de drikker deres øl for langsomt, eller når man kalder dem en “tøsedreng” for ikke at turde, at hoppe ned fra skurets tag. Det er når man siger “men hvad køn er du egentlig? Altså, hvad er du født som?”, eller “men hvor er du, sådan rigtigt, fra?”.Jeg vil derfor bruge den nye bevægelse som et springbræt. Danmark skal ikke bare stoppe hadforbrydelserne, som politiet kan dømme dig for. Vi skal stoppe alle former for aggressioner og hadefulde handlinger. Og det starter med dig. Ja. Dig. Du skal starte denne ændring. Du skal være en killjoy. Du skal sige fra, over for problematiske jokes. Du skal sige fra overfor toksisk maskulinitet og råben på gaden. Du skal “ødelægge den gode stemning” ved middagsbordet. Og bare rolig, du ødelægger faktisk ikke rigtig nogen god stemning. For hvor god kan en stemning være, når den er bygget af hadefulde ord?
yellow bean har tidligere delt et opråb, skrevet af arrangørerne. Det kan du finde her


‘Danmark mod hadforbrydelser’ fortsætter det næste år, og d. 2 juni 2021, mødes vi foran Christiansborg igen.

Denne gang med 1000 historier at fortælle. 1000 oplevelser, der aldrig må ske igen. Hvis du har oplevet en hadforbrydelse så gå ind på https://www.levogladleve.com/ og del den.find os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellowbeanmag@gmail.com

yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle