"Voldtægtsmanden er dig!"

Tekst af Clara Berg-Jensen | 22. maj 2020 | yellow beets"Patriarchy is a judge that judges us for being born. And our punishment it's the violence you see.” tordner det fra hundrede vis af Chilenske kvinder ud igennem min skærm, og det gyser koldt ned af ryggen. Det gyser for alle de kvinder, som har lidt. Jeg mærker det tydeligt. Men det udstråler også en enorm styrke og et håb om at den feministiske revolution er på vej.

https://www.aljazeera.com/news/2019/12/chile-rapist-path-chant-hits-200-cities-map-191220200017666.htmlFænomenet er starter i Chile for nogle måneder siden, og har på kort tid vokset sig enorm og videoerne gået viralt. Kvinder og andre ikke-sis mænd i tusindvis har lært chantet og bevægelserne, for at vise modstand til et sygt system. Tusindvis har brugt deres stemme, deres krop og deres mulighed for at indtage det offentlige rum, til at tage magten tilbage. ”And the rapist is you!” råber deltagerne. De råber til et system der bygger på en ældgammel konservativ patriarkalsk struktur og kultur. Et system der lukker øjnene for eller endda tilskynder voldtægter, victim shaming og undertrykkelse af kvinder.Du mærker den sande smerte i kvindernes stemmer fra første strofe. Jeg kan ikke identificere mig med den smerte så mange kvinder i Chile har gennemlevet, men når jeg ser og hører deres chant er jeg ikke i tvivl om des sandhed og vigtighed. Smerten, seriøsiteten og sorgen er ikke til at tage fejl af.


Sangens budskab er, at undertrykkelsen og udnyttelsen ikke sker ét sted, men gennemsyrer hele systemet. Det er vævet ind i de patriarkalske strukturer der holder kvinder nede. Det beskylder magthaverne, politiet, politikkerne og domstolene, for ikke at tage ansvar overfor de grusomheder der overgår kvinderne.


Vi lever ikke alle i Chile. Vi lever ikke alle i et samfund hvor der ofte intet er at stille op mod undertrykkelse, voldtægt og misbrug. Alligevel kan vi identificere os med kampen. "It wasn’t my fault; not where I was, not how I dressed.”. Den evindelige kamp for at blive set, hørt og accepteret som kvinde gør denne protest til en del af vores alles kamp. Når jeg ser chanten gør det mig vred, ked af det, frustreret, men det får mig også til at føle en dyb solidaritet og et mod til at vi i fællesskab kan ændre strukturerne.


Jeg har set den 20 gange, og jeg får lige meget kuldegysninger hver gang. Den er sendt videre til familie, venner, skolekammerater og kollegaer - og nu til jer. Jeg håber I vil lade jer inspirere og tage kampen med jer ud i livet.
kilder:

https://www.theguardian.com/society/2020/feb/03/the-rapist-is-you-chilean-protest-song-chanted-around-the-world-un-iolador-en-tu-caminofind os på diverse sociale medier

+45 31 52 31 21yellowbeanmag@gmail.com

yellow bean er norm- og systemkritik om alt - til alle